Vijf procent van de senioren krijgt te maken met zaken die hun veiligheid bedreigen. Het kan bijvoorbeeld gaan over slaan of pesten, bestelen of verwaarlozen. Vooral kwetsbare mensen lopen risico op financiële uitbuiting. De kwetsbaarheid zit in de fysieke beperkingen (slecht zien, weinig mobiliteit) en sociale beperkingen (klein sociaal netwerk, weinig contacten). Ook doordat senioren gestimuleerd worden langer zelfstandig te blijven wonen neemt hun kwetsbaarheid toe. Juist daarom is speciale aandacht voor de broosheid van het ouder worden nodig. Senioren praten hier niet gemakkelijk over, uit angst of schaamte. Bovendien weten zij vaak niet waar zij terecht kunnen met hun vraag.

Om dit onderwerp bespreekbaar te maken speelde theatergroep DRANG op donderdag 21 oktober 2021 een toneelstuk getiteld BROOS in theater CulturA & Zo in Nootdorp. Een voorstelling over veilig, gelukkig en vitaal ouder worden. Een voorstelling met een lach en een traan. In het stuk speelden zowel oudere als jongere acteurs mee. Zware kost, maar ook met humor gebracht. Het was serieus en komisch tegelijk en heel herkenbaar. Na afloop van de voorstelling – die ongeveer een uur duurde – kon er deel genomen worden aan een workshop en/of was er voor een ieder die daar behoefte aan had gelegenheid tot napraten.

De voorstelling is financieel mogelijk gemaakt door Fonds 1818 en Fonds Sluyterman van Loo.

SBJ SamenSterk (waaronder Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp, Bibliotheek Oostland en Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland) en de ouderenorganisaties KBO & PCOB in Pijnacker-Nootdorp brachten dit toneelstuk op de planken en vroegen hiermee speciale aandacht voor het thema ‘Ouderen en Veiligheid’.