Bewegen voor gezondheid en gezelligheid

In de week van 6 september 2021 ontvingen alle inwoners uit de wijk Pijnacker-Noord van 60 jaar en ouder een uitnodigingsbrief voor een fittest en beweegactiviteiten. Zij konden zich daarna aanmelden om op zaterdag 16 oktober in Sportcentrum de Viergang in Pijnacker mee te doen aan een fittest. De test was bedoeld voor senioren die weinig of niet bewegen. Zeker senioren die meer sociale contacten willen en vitaler in het leven willen staan werden uitgenodigd mee te doen. Na de test konden zich opgeven voor beweegactiviteiten. Naast de  beweegactiviteiten wordt er extra voorlichting gegeven over weerbaarder en sociaal vitaal in het leven staan.

Het project wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Pijnacker-Nootdorp en zorgverzekeraar DSW en wordt in samenwerking met de SWOP, beweegcoach senioren, SBJ SamenSterk, de GGD en de landelijke Stichting GALM (gelieerd aan de Hanzehogeschool Groningen en Centrum voor Bewegingswetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen) uitgevoerd.

Sociaal Vitaal
Het Sociaal Vitaal-project is een beweeg- en gezondheidsproject voor 60 plussers die aan hun fitheid, gezondheid, weerbaarheid en sociale contacten willen werken. In het programma worden wekelijkse beweeglessen en daarnaast voorlichtingen aangeboden. Bijvoorbeeld over gezonde voeding, medicijngebruik en ontspannen. De groepen zullen bijeen komen in de Schakelaar of in sportzaal aan de Goudenregensingel.

Gezelligheid
De kracht van het programma is dat het in de groepen erg gezellig is. Tijdens het bewegen zorgt de leiding voor een goede sfeer en daarna is er gelegenheid voor gezamenlijk koffie en thee drinken, waar ervaringen worden gedeeld. De extra voorlichtingen geven stimulans ook zelf thuis voor de gezondheid iets te doen. De ervaring leert dat een aantal leden van de beweeggroepen ook buiten het wekelijkse uurtje met elkaar afspreekt. Plezier en gezond bewegen gaan samen.

Deskundige leiding
Zowel bij de fitheidtest als tijdens de beweeglessen is er deskundige leiding aanwezig. Bij de fitheidtest worden o.a. bloeddruk, kracht en uithoudingsvermogen gemeten. Er is een fysiotherapeut aanwezig die eventueel geraadpleegd kan worden. Aan het einde van de test wordt advies gegeven door de lesgevers, in welke groep deelnemers het beste mee kunnen gaan doen. Met de resultaten van de test kunnen de deelnemers starten met bewegen op een verantwoord niveau.

Meer informatie
Mocht u meer informatie willen over het programma Sociaal Vitaal, dan kunt u contact opnemen met Jacob-Jan Koedoot van de Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp. Hij is bereikbaar op de dinsdagen t/m de vrijdagen via telefoonnummer 015-3 699 699 of via email jacob-jan.koedoot@swop.nl