Eenzaamheid, samen naar verbinding!

Maar liefst 1 op de 7 Nederlanders voelt zich min of meer eenzaam. Eenzaamheid komt ook voor in de gemeente Pijnacker-Nootdorp, zo blijkt uit eerdere onderzoekscijfers. Bijvoorbeeld, 44% van de 18-plussers uit onze gemeente voelt zich (matig) eenzaam van wie 9% ernstig tot zeer ernstig eenzaam. Van alle volwassenen voelt gemiddeld 45% zich wel eens eenzaam.

Bij eenzaamheid voel je je leeg, verdrietig en/of angstig. Of je voelt je onbegrepen of buitengesloten. Het kan leiden tot mentale of fysieke klachten. Reden genoeg om op initiatief van de gemeente met elkaar in gesprek te gaan.

Coalitie Eén tegen Eenzaamheid
Uit die gesprekken tussen verschillende organisaties in het sociaal domein bleek behoefte aan een gezamenlijke aanpak. Zo ontstond de ‘Coalitie Eén tegen Eenzaamheid Pijnacker-Nootdorp’ (zie foto hierboven), een lokaal netwerk om kennis te delen, casuïstiek te bespreken en de lijnen kort te houden bij signalering. SBJ SamenSterk trekt hierbij de kar.

Actieprogramma
De samenwerking leidde in 2023 tot een actieprogramma ‘Eenzaamheid, samen naar verbinding’ dat door 25 organisaties is geschreven en ondertekend, met SBJ SamenSterk als regisseur. Dit programma beschrijft op hoofdlijnen wat we de komende drie jaar met elkaar doen om eenzaamheid te voorkomen en te verminderen. Uit dit actieprogramma vloeide het concrete uitvoeringsplan ‘Eenzaamheid, samen naar verbinding’ voort.

Magazine ‘Samen naar verbinding’
In de landelijke ‘Week tegen Eenzaamheid’ in 2024 verscheen het magazine ‘Samen naar verbinding’ dat huis-aan-huis in de gemeente Pijnacker-Nootdorp op de mat viel en op vele andere relevante plekken werd verspreid. Nieuwsgierig naar de inhoud? Je leest het magazine hier.

Buurtetentjes
Eten verbindt! Dus lekker eten én tegelijkertijd je buren leren kennen, wie wil dat nou niet? Maar hoe doe je dat, een buurtetentje organiseren? Hoe zorg je dat de buren komen en hoe hou je de contacten in stand? Tijdens de workshops ‘Buurtetentje organiseren’ leerden bewoners hoe ze een buurtetentje in hun eigen omgeving kunnen organiseren. In 2024 telden we 28 deelnemers aan drie workshops. Inmiddels zijn er vier buurtetentjes georganiseerd en staan er meer buurtetentjes in de steiger. Wil je ook een eetclubje starten met buurtgenoten? Mail dan naar workshopleider Judith Bukman, info@emerald-mf.nl

Trainingen eenzaamheid

  1. In de online training van Humanitas leer je alles over eenzaamheid, wat de symptomen en gevolgen ervan zijn en hoe je iemand kunt helpen. Twee maanden lang ontvang je elke dag een mail met een training van ongeveer 20 minuten die je op ieder moment van de dag kunt volgen. Wil jij ook deze training tegen eenzaamheid volgen, ga dan naar deze link en doe mee!
  2. In 2024 deden 12 deelnemers mee aan de train de trainer ‘Signaleren en bespreekbaar maken van eenzaamheid’. Met deelnemers van Pieter van Foreest, Rondom Wonen, gemeente Pijnacker-Nootdorp, gro-up, Beraad van kerken, SWOP en twee vrijwilligers. Als onderdeel van de ‘train de trainer’ werden er door de deelnemers direct workshops gegeven in de eigen organisatie of bij een andere organisatie.

Publiekscampagne
In 2025 zetten we onder meer in op een uitgebreide online en offline publiekscampagne over eenzaamheid. Met deze campagne willen we alle inwoners van onze gemeente bewust maken van wat eenzaamheid is, wat de impact is en wat je ertegen kan doen. Met ‘verbinding’ als sleutelwoord. Want, zo weten we zeker, verbinding van mensen leidt tot minder eenzaamheid. Fonds 1818 levert een financiële bijdrage aan de publiekscampagne.

Meer weten?
Wil je meer informatie over het project Eenzaamheid, of aansluiten bij de Coalitie Eén tegen Eenzaamheid Pijnacker-Nootdorp? Mail dan naar Jacqueline van Veen: jvanveen@sbjsamensterk.nl.

We maakten ook een promotiefilmpje over het belang van eenzaamheid, zie hieronder.