Een bloemetje voor mantelzorgers

Mantelzorgen? Dat verdient een bloemetje. Niet alleen om te laten weten dat er aan mantelzorgers wordt gedacht. Ook om te laten zien dat het werk dat zij soms 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor een naaste doen, wordt gewaardeerd. Vrijdag 28 mei 2021 was het zo ver. Alle mantelzorgers die bij de SWOP staan ingeschreven werden verrast met een bloemetje. Welgeteld 360.

Toch telt Pijnacker-Nootdorp veel meer mantelzorgers dan zij die deze dag een bloemetje krijgen. Naar schatting zijn in de gemeente ongeveer 15.000 mantelzorgers actief. Niet allemaal zien zichzelf zo. ,,Dit doe je toch gewoon”, is een opmerking die mantelzorgconsulenten Josita Woesthuis en Nienke Oldenhuis met regelmaat horen. ,,Maar zo gewoon is het niet.”

Om ook deze mantelzorgers te bedanken voor het werk wat zij vaak dagelijks doen én, niet onbelangrijk, te laten weten dat de SWOP er ook voor hen is, was er een kaartenactie aan de bloemetjes gekoppeld. Elk boeketje was voorzien van vier ongeschreven kaartjes. Deze kunnen de ingeschreven mantelzorgers naar bij hun bekende andere mantelzorgers sturen zodat ook deze op de hoogte raken van de ondersteunings- en waarderingsmogelijkheden die er in de gemeente Pijnacker-Nootdorp voor mantelzorgers zijn.

Een van de kaartjes is speciaal voor jonge mantelzorgers. Dat zijn kinderen en jongeren tot 23 jaar die opgroeien met zorg. Bijvoorbeeld omdat een broer of zus een beperking of chronische ziekte heeft of omdat één een van de ouders met een psychische ziekte of verslaving kampt. Het herkennen van jonge mantelzorgers kan overbelasting, voortijdig schoolverlaten en (psychische) problemen op latere leeftijd voorkomen.

De actie ‘Tijd voor een bloemetje’ werd mogelijk gemaakt door het Rabobank Coöperatie Fonds, Fonds Sluyterman van Loo en de gemeente Pijnacker- Nootdorp. En natuurlijk de enthousiaste vrijwilligers en medewerkers van SWOP, Stichting Jeugd- en Jongerenwerk en Bibliotheek Oostland. Dankzij hen kwamen alle bloemetjes op plaats van bestemming.