Eefje komt thuis van het nablijven. Ze heeft er weer een lange dag op zitten. Vanochtend stond ze al om 6 uur naast haar bed en heeft het ontbijt voor haar vader gemaakt. Toen ze het ontbijt klaar had is ze haar vader uit bed gaan halen. Sinds kort lukt hem dat niet meer zelf en heeft hij hulp nodig bij het opstaan. Ze probeert het zo zachtjes mogelijk te doen zodat haar moeder ook een ochtend kan uitslapen.

Nadat ze haar vader heeft geholpen met uit bed komen, helpt ze hem onder de douche. Ze ondersteunt hem naar de douche, helpt hem op de doucestoel en laat het water lopen. Ze zegt tegen haar vader dat ze even haar schooltas in gaat pakken en zo terugkomt. Eefje loopt naar haar kamer en verzamelt al haar spullen voor de dag, Het valt haar op dat ze eigenlijk nog huiswerk voor biologie moet maken en slaat het snel open. Ze begint net met de tweede vraag als haar vader haar roept, ze zucht en slaat alles dicht en stopt het in haar tas ‘’misschien heb ik zometeen nog tijd’’

Na het ontbijt met haar vader komt haar moeder gelukkig ook aan tafel. Ze zegt haar ouders gedag en rent snel naar boven om biologie af te maken. Helaas ziet ze op de klok dat het al 8 uur is en dat ze op de fiets naar school moet. Ze fietst met een vriendinnetje naar school. Haar vriendin vraagt of ze vanavond komt chillen. Helaas kan Eefje niet, in de middag zorgt voor haar vader en als ze nog energie over heeft moet ze haar huiswerk maken.
Tijdens biologie komt haar docent langs om te kijken of iedereen zijn huiswerk heeft gemaakt. De docent merkt op  dat Eefje voor de derde keer haar huiswerk niet heeft gemaakt en zegt dat ze na moet blijven zodat ze het op school af kan maken. Eefje schrikt, ze kan helemaal niet nablijven want wie let dan na school op haar vader? Ze probeert aan te geven dat ze niet kan maar haar docent wilt er niets van weten. Om half 3 melden hier in het lokaal zegt de docent.

 

Voor jonge mantelzorgers is geen dag een normale dag. Hun dag kan in het teken staan van verschillende taken naast hun eigen taken. Doordat ze voor hun ouder/broertje/zusje/familielid zorgen komen zij minder toe aan huiswerk, minder toe aan sociale contacten en minder toe aan hun hobby’s. Tijdens de week van de jonge mantelzorger zetten wij graag jonge mantelzorger in het zonnetje, ken jij iemand die jonge mantelzorger is of herken jij jezelf in dit verhaal? En zou je er weleens over willen praten? Stuur dan een berichtje naar jongerenwerker Elise Roskam, tel 0648020515, mail: elise.roskam@gro-up.nl, Instagram: jongerenwerkerElise

Deze casus is samen met het jongerenwerk en twee jonge mantelzorgers tot stand gekomen. Graag schetsen zij een situatie hoe het voor hun is om thuis met iemand te leven die meer zorg nodig heeft.