Hoe blijf ik voldoende in beweging in coronatijd?

Door voldoende te bewegen houd je je lichaam gezond en verhoog je de weerstand. De sportscholen zijn al een tijdje dicht en er wordt een stuk minder naar het werk gefietst. Hoe blijf je voldoende in beweging in coronatijd? En wat is voldoende beweging?

Wat kan ik doen nu de sportscholen en sportclubs dicht zijn?

Kijk op de website van de Rijksoverheid wat er mogelijk is. Denk aan buitensporten die je alleen kunt doen, zoals fietsen of hardlopen. Er zijn ook voldoende online lessen te vinden die je in de woonkamer of de tuin kunt doen.

Bewegen tijdens werktijd

Alle beetjes helpen. Neem bijvoorbeeld vaker de trap en lees de krant staand in plaats van zittend. Maar plan ook zo veel mogelijk beweegmoment op een (werk)dag in. Loop voor je werk een rondje door de buurt nu je geen reistijd hebt. Sta ook regelmatig op van je werkplek en doe af en toe wat rek- en strekoefeningen.

Hoeveel is voldoende?

Het advies is om 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Je beweegt matig intensief op het moment dat de ademhaling omhoog gaat, maar je nog wel kunt praten. Denk dan bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen of de hond uit laten. Daarnaast is het goed om twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten te ondernemen, zoals traplopen of dansen.

Kijk hier voor tips en adviezen over voldoende bewegen of hier

Hoe houd ik mijn kind in beweging in coronatijd?

Ook voor kinderen is bewegen nu lastiger. Sporthallen en sportscholen zijn gesloten. Trainingen kunnen binnen niet doorgaan en er worden geen wegstrijden meer gespeeld. Wat zijn de regels en wat mag er nog wel?

Wat zijn de regels?

Binnensporten is voor alle leeftijden nog niet toegestaan. Met uitzondering van zwemles en afzwemmen voor een diploma. Kinderen en jongeren met een leeftijd tot 27 jaar mogen buiten, bij een sportaccommodatie, in teamverband sporten. Hierbij hoeven ze onderling geen afstand te houden.

Ga voor alle regels omrent het sporten naar de website van de Rijksoverheid

Hoe blijft mijn kind in beweging?

Bij activiteiten georganiseerd door de gemeente, bijvoorbeeld door jongerenwerk, mogen kinderen en jongeren tot 27 jaar ook in groepsverband sporten. Maar ook thuis zijn er volop mogelijkheden om met je kind in beweging te komen. Doe bijvoorbeeld met je kind oefeningen via Zappsport@Home of werk samen in de tuin.

Kijk hier voor extra tips en informatie