Tijdens de Week van het Geld werd het Geef & Neem-kastje in Buurt & Zo officieel “geopend” door demissionair wethouder Marieke van Bijnen. Donderdag 31 maart om 15:00 was de opening van het kastje in Buurt & Zo, prins hendrikstraat 28, Pijnacker. U was uiteraard van harte welkom voor een kopje koffie en wat lekkers.

Een Geef & Neem-kastje kan je vergelijken met de bekende mini biebs, maar dan met spullen in plaats van boeken. Het zijn kleine kastjes waarin mensen iets kunnen achterlaten dat voor een ander waardevol is. Op die manier help je een ander zonder dat het veel moeite kost.

Op andere plekken in de wereld zijn deze Geef & Neem-kastjes al heel gebruikelijk en worden mensen met een klein budget geholpen aan onmisbare producten die ze anders moeilijk kunnen kopen. Er zijn bijvoorbeeld kastjes waarin menstruatieproducten liggen, andere zelfzorg producten of eten en drinken.

Er zijn genoeg mensen die zo veel moeite hebben om iedere maand rond te komen dat het aanschaffen van producten voor persoonlijke hygiëne een probleem is. Meisjes en vrouwen proberen dat op te lossen door bijvoorbeeld oude kranten of sokken te gebruiken als maandverband. Dat is natuurlijk erg onhandig maar ook niet hygiënisch en kan slecht zijn voor je gezondheid. Dit wordt menstruatie-armoede genoemd.

Maar ook andere producten kunnen een wereld van verschil maken. Denk dan aan tandpasta, shampoo en deodorant.

Het is wel belangrijk dat de kastjes regelmatig nagekeken worden zodat er geen rommel in komt te liggen en dat alles heel en schoon is.

De aansluitende weken werden er nog een aantal kastjes geplaats in onze gemeente. Zo kwam er een kastje bij de Schakelaar en bij de Kiezel. Als je interesse hebt kun je natuurlijk altijd even langs komen om te kijken, je mag er iets uit halen of iets inleggen zonder verdere verplichting.

Inwoners van Pijnacker-Nootdorp kunnen zelf ook een kastje aanvragen voor in hun eigen wijk. Denk er wel aan dat het kastje moet staan op een plek waar veel mensen (langs) komen en dat je regelmatig moet kijken of het nog netjes is in je kastje.

Er kunnen in totaal 10 kastjes aangevraagd worden bij Femke Dekker van Doel via email: f.dekker@ggz-delfland.nl.

Het kastje op de foto is begin januari al geplaatst op initiatief van een bewoonster aan de Anna van Saksenlaan 47 Pijnacker.

Meer informatie over dat kastje vind u op https://www.facebook.com/Voedselkastje-Anna-van-saksenstraat-47-Pijnacker-106309705261043/