Stress

 

We hebben allemaal wel eens last van stress, helemaal nu in deze coronatijd is het allemaal stukken moeilijker en zijn veel mensen vaker gestrest. Maar wat is stress nou eigenlijk en waarom heb je het nodig? Hoe herken je stress en wat kan je er aan doen?

 

Wat is stress?

Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Stress is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis.

 

Wanneer is stress ongezond?

Stress wordt ongezond als de spanning blijft en jezelf geen rust wil of kan nemen. Als je langdurig onder hoge druk staat en veel stress ervaart, gaat je dat op een gegeven moment opbreken. Je dagelijkse vermogen neemt af en je krijgt moeite om al je activiteiten naar tevredenheid uit te voeren.

 

Wat zijn de symptomen van stress?

Het is belangrijk om de signalen van ongezonde stress op tijd op te merken. Als je de signalen op tijd herkent kun je vervelende gevolgen voorkomen. Hieronder staan er een aantal opgesomd:

 • Versnelde hartslag en ademhaling.
 • Vermoeidheid en gebrek aan energie.
 • Veel of juist weinig eetlust.
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Slaapproblemen
 • Concentratieproblemen

 

Wat zijn de gevolgen van stress?

Wanneer je last hebt van ongezonde stress kunnen er verschillende klachten opspelen. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van deze problemen:

 • Slechter immuunsysteem
 • Hoofdpijn
 • Nek- en rugproblemen
 • Spijsvertering
 • Slechter geheugen
 • Verhoogde hartslag
 • Versnelde ademhaling
 • Verouderingsprocessen

 

 

Stress tijdens het werk 

Op het werk helpt gezonde stress om goed te presteren. Het maakt je alert en helpt om geconcentreerd en efficiënt te werken. Als de klus geklaard is, neemt de spanning weer af. De stressreactie was tijdelijk en je lichaam en geest kunnen zich herstellen.

Maar wat als je te veel stress ervaart? Bijvoorbeeld doordat er in korte tijd veel gebeurt of het heel druk is. De stress stapelt zich op. Er is onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen. Dan is er sprake van ongezonde stress. Stressklachten ervaren de meeste mensen als vervelend. Maar ze hebben een belangrijke functie. Het zijn de eerste signalen dat je te veel hooi op je vork neemt. Je lichaam waarschuwt dat je moet zorgen voor herstelmomenten om erger te voorkomen. Het is dan ook belangrijk om die signalen niet te negeren en er iets aan te doen.

 

Tips voor (werk)stress

 

Tip 1

Wist je dat muziek stress verminderend werkt? Dat komt doordat muziek de bloeddruk en ademhalingssnelheid vermindert. Ook heeft muziek invloed op de activiteiten in de hersenen die een belangrijke rol spelen bij het verwerken van emotionele processen.

 

Tip 2

Zorg voor een goede en realistische planning. Een te krappe en chaotische planning is een echte boosdoener voor het stressniveau. Probeer daarom per week goed en realistisch te plannen wat er gedaan moet worden. Liever te ruim dan te krap! Misschien ben jij niet direct betrokken bij het maken van de planning, maar kun je wel meekijken. Het is natuurlijk altijd goed om kritisch naar de planning van jouw team te kijken.

 

Tip 3

Het is belangrijk dat werknemers blijven bewegen. Niet alleen voor hun mentale gezondheid, maar natuurlijk ook voor hun fysieke gezondheid. Stimuleer ze daarom om meer te bewegen. Lichte inspanning draagt al bij aan het verlagen van werkstress. Ieder uur vijf minuten bewegen, activeert de hersenen volgens neuropsycholoog Erik Scherder al enorm. Bijvoorbeeld even naar de wc gaan, koffie halen of naar een collega aan de andere kant van het gebouw lopen. Haalbaar, toch? Ook regelmatig sporten is een belangrijk onderdeel van het voorkomen en verminderen van (werk)stress.

 

Als u meer tips wilt kunt u kijken op:

 1. https://wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia/werkstress/tips-werkstress
 2. https://www.hartstichting.nl/risicofactoren/stress/minder-stress-in-je-leven

3.https://www.asr.nl/vitality/werkgever/vitaliteit/model-van-vitaliteit/mentaal/werkstress?gclid=Cj0KCQjwh_eFBhDZARIsALHjIKdxi4aChnSpC3X-fF5KnjOXZFUWXKY5-aWq8J5Tev2RojgGElHQu8gaAvkzEALw_wcB

 1. https://www.thuisarts.nl/stress/ik-wil-beter-omgaan-met-stress