Jongeren komen geld tekort

Interview met jongerenwerkers Aukje van der Veen en Simone Pont

Jongeren komen geld tekort; mede daarom organiseert het jongerenwerk activiteiten in de week ‘Goed met Geld’ die van 21-26 september wordt georganiseerd in Pijnacker-Nootdorp, vertellen Aukje van der Veen en Simone Pont, beide jongerenwerkers in de gemeente Pijnacker-Nootdorp. “Wij begeleiden en ondersteunen jongeren bij het opgroeien en dus ook op financieel gebied. Er verandert namelijk heel veel in deze leeftijdsfase”, alsdus van der Veen.

Wat zien jullie nu bij jongeren?

Veel jongeren hebben hun bijbaantje verloren tijdens de coronacrisis. Omdat hun vaste lasten zoals telefoonabonnementen doorlopen zie je nu jongeren in de problemen komen. Jongeren hebben ons de afgelopen maanden om hulp gevraagd bij het vinden van bijverdiensten. Toen we door gingen vragen, bleek dat jongeren nu meer financiële problemen hebben dan voor de corona-uitbraak.

Pont vult aan dat er net een groot scholierenonderzoek is geweest van het Nibud. Daarin wordt beschreven dat jongeren meer uit zijn gaan geven in de afgelopen jaren. Nu de bijbaantjes zijn weg gevallen wordt het voor hen extra lastig. Daarnaast zijn er ook meer ouders met financiële problemen, zij kunnen niet altijd meer bijspringen. Daar komt nog eens bij dat als jongeren 18 jaar worden er extra kosten komen. Het belangrijkste is dat zij een zorgverzekering moeten afsluiten.

Wat kan het jongerenwerk doen om schulden bij jongeren te voorkomen?

Wij geven individuele coaching aan jongeren, hier kan het omgaan met geld of het wegwerken van schulden ook aan bod komen. We zien ook vaak dat jongeren hulp nodig hebben bij het op orde brengen van hun (financiële) administratie. Verder starten we op 30 september met een zakgeldproject in Delfgauw. Jongeren van 12 jaar t/m 15 jaar kunnen klusjes doen en daarmee geld verdienen. Daarnaast krijgen zij informatie over sparen en omgaan met geld. Er wordt hierbij samen gewerkt met DAPper (Delfgauwse Afval Pakkers). Meer informatie en aanmelden kan bij simonepont@stjjmh.nl, tel 06-19057562. Binnen de vaste meidengroepen en tijdens het ambulante werk is aandacht voor omgaan met geld en online geven we veel informatie. Een leuke extra activiteit was dat jongeren op 24 september 2020 tussen 19.00-21.00 uur een professionele foto voor hun CV konden laten maken. Zij konden hiervoor binnenlopen bij het Kantoor van het Jongerenwerk aan de Dorpsstraat 77 in Nootdorp.

Waarom moeten jongeren vooral meedoen aan de activiteiten?

Kennis is macht. Des te meer je weet, des te meer je kunt bereiken. Dat is zeker belangrijk op weg naar volwassenheid én het is natuurlijk ook gewoon leuk want hoe gaaf is het als je een professionele foto voor je CV kunt laten maken!

Goed met Geld wordt georganiseerd door SBJ SamenSterk in samenwerking met Schuldhulpmaatje, Humanitas, Doel Delfland, KerkenZorg en de Schuldhulpverlening van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, Goed met Geld wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds1818.