De Week van de Mantelzorg: een week om te genieten en te ontspannen. Een week vol activiteiten om waardering uit te spreken voor mantelzorgers uit de gemeente Pijnacker-Nootdorp. In de Week van de Mantelzorg kregen mantelzorgers de gelegenheid om even iets anders te doen dan zorgen. Er verscheen een aparte uitnodiging met een aanbod van activiteiten voor jonge mantelzorgers.
Indien gewenst kon de zorgvrager ook deelnemen. Is het wenselijk dat de zorg overgenomen wordt? Geef dit dan aan op het aanmeldformulier. Geprobeerd wordt om een passende oplossing te vinden.

Wat is mantelzorg?
Mantelzorgers zijn mensen die langdurig en onbetaald zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit hun omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. Zorg die vaak het nodige van de mantelzorger vraagt, zeker als er ook nog sprake is van een baan ernaast. Ondanks dat iedere mantelzorger de zwaarte van de zorg anders ervaart is even vrijaf van zorgen voor veel mantelzorgers welkom. Heeft u vragen over mantelzorg? Neem gerust contact op met Bureau Mantelzorg Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp via 06-22470217, info@mantelzorgpijnacker-nootdorp.nl of www.swop.nl/bmo

Praktische informatie
Hier vindt u alle benodigde praktische informatie.

• Heeft u geen internet? Dan kon u zich opgeven via 06-22470217 of bij de balie van de vestigingen Pijnacker en Nootdorp van Bibliotheek Oostland
• Inschrijven kon tot en met 4 november 2018 (vol=vol) Informeer na deze datum voor de mogelijkheden
• Deelname aan meerdere activiteiten was toegestaan
• Eén introducé per activiteit was welkom.
• Aanmeldingen werden op volgorde van binnenkomst verwerkt. Per activiteit gold een minimum en een maximum aantal deelnemers
• Zonder tegenbericht werd u na aanmelding verwacht bij de activiteit
• De eerste 250 aanmeldingen ontvingen het boekje ‘Klein geluk voor de mantelzorgers” .

Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp, Stichting Bibliotheek Oostland en Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland organiseren gezamenlijk deze speciale week voor mantelzorgers. De Week van de Mantelzorg is financieel mogelijk gemaakt door gemeente Pijnacker-Nootdorp en het boek “Klein geluk voor de mantelzorgers” door Fonds 1818.

============================================================================

Tijdstip en dag op afspraak

Vliegen om te helpen
Landen met een bushvliegtuig op een klein weggetje, opstijgen tussen de bomen of vanaf het water: hoe moeilijk is dat nou eigenlijk? Ervaar dit na instructie over het besturen van een vliegtuig in een vliegsimulator. De cockpitcabine van deze zeer realistische vliegsimulator geeft trillingen weer (je voelt de motor) en laat de bewegingen die je ziet en hoort nog echter lijken! Een ‘vlucht’ duurt twee uur. Aanmelden kan alleen in duo’s.

Pijnacker
Op een nader bekend te maken adres

===========================================================================

Zaterdag 10 november
10.00 – 12.00 uur

Workshop Klein geluk voor mantelzorgers
Een vrolijke en luchtige bijeenkomst met een aantal eenvoudige oefeningen die precies aansluiten bij de behoeften van mantelzorgers. In kleine groepjes proberen de mantelzorgers aan aantal ‘recepten’ voor klein geluk uit. Zo leer je hoe je voor jezelf kunt zorgen in het dagelijks leven als mantelzorger om met meer gemak de zorgtaak te volbrengen. Wethouder Hanneke van de Gevel ontvangt bij de start van de Week van de Mantelzorg het eerste exemplaar van het gelijknamige boek. De eerste 250 inschrijvers voor een activiteit in deze week krijgen dit boek cadeau!

De Brede Hoek
Nieuwkoopseweg 59, 2631 PP Nootdorp

=================================================================================
Zaterdag 10 november
18.30 – 21.30 uur

Diner met mysterie spel
Een perfecte combinatie van een heerlijk driegangenmenu en een live ‘detective’. Er is een ‘moord’ gepleegd en die ga jij tussen de gangen door oplossen. Plaats delict is plaats diner: bloedstollend en ijskoud aan tafel geserveerd. In teams ga je proberen de zaak te kraken. Overleggen kan, scenario-denken moet, maar houd je oplossingen voor jezelf en jouw team. Er is een meesterbrein nodig.

Welzijnscentrum Keijzershof
Floralaan 102, 2643 HD Pijnacker

=================================================================================

Zondag 11 november
14.00 – 16.15 uur

Meezingmiddag met koor
Kun je nog zingen? Zing dan mee met het koor van muziek- en dansschool Jay’s Place. Er worden bekende Nederlandse popliedjes van de jaren zestig tot heden gezongen. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door koorleden en docenten van Jay’s Place. Deze feestelijke middag staat ook in het teken van het 50-jarig bestaan van de SWOP.

Dienstencentrum De Schakelaar
Mr. Dr. van den Helmlaan 11, 2641 DE Pijnacker

=================================================================================

Maandag 12 november
13.00 – 15.15 uur en/of
15.15 – 17.30 uur

Natuurwandeling en film ‘Garden of life’

Vogelreservaat De Ackersdijkse Plassen is een natuurparel binnen onze gemeente. Deze middag zijn daar twee activiteiten mogelijk! Kijk mee naar de film ‘The garden of life’: van wereldreiziger naar tuinliefhebber, Alzheimer kan de wereld klein maken. Leo wijdt zich met zijn verslechterende bewustzijn met volle overgave aan tuinieren.
Of wandel mee met de boswachter van Natuurmonumenten door dit prachtige gebied met vele vogels. Teken in op één van de sessies of voor beide! Alles is mogelijk. Natuurlijk is er ook gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje met elkaar na te genieten.

Vergaderboerderij Natuurmonumenten
Rijksstraatweg 127, 2645 BS Delfgauw
===============================================================================

Maandag 12 november
20.00-22.00 uur

Lezing Chazia Mourali
Journalist en Tv-maker Chazia Mourali schreef, nadat haar moeder in 2015 aan uitgezaaide borstkanker overleed, het boek ‘Het einde voor beginners’. Het bevat niet alleen haar ervaringen als mantelzorger, de inspanningen, de uitputting en het gevoel van falen, maar ze geeft ook veel tips die ze zelf als mantelzorger graag had willen hebben. Ze besluit het boek met een pleidooi over hoe je met elkaar het einde de moeite waard kan maken: niet door te rekken met zinloze behandelingen maar door je te realiseren dat het leven eindig is. Boekhandel Van Atten is aanwezig met een boekentafel. Chazia Mourali signeert in de pauze en na afloop van de lezing.

Kerkelijk Centrum Delfgauw
Zuideindseweg 7, 2645 BD Delfgauw

==================================================================================

Dinsdag 13 november
9.30 – 10.30 uur of
Donderdag 15 november
9.30 – 10.30 uur

Manicure workshop
In de winkel van Beauty X geven schoonheidsspecialisten na een gezamenlijk kopje koffie tips en trucs voor verzorging van de handen en nagels. Daarbij krijgen de deelnemers uiteraard een handmassage en aan het einde van de workshop kan iedereen kiezen voor een mooie blanke lak of kleurlak met de nieuwste nagellakken. Een verwen momentje!

Beauty X Kouwenhoven
Ackershof 5, 2641DX Pijnacker

==================================================================================

Dinsdag 13 november
9.00 – 12.00 uur

Training ‘Jonge mantelzorgers’
Een training voor beroepskrachten in zorg en welzijn om jonge mantelzorgers tijdig te herkennen en weten op welke manier zij vanuit hun professie deze jonge mantelzorgers kunnen ondersteunen, ontlasten, op tijd een luisterend oor bieden en indien nodig doorverwijzen. Zo kan er rekening worden gehouden met de situatie van jonge mantelzorgers, zodat hun draaglast meer in balans komt met hun draagkracht.

Stanislas College
Sportlaan, 2641 AZ Pijnacker

====================================================================================

Woensdag 14 november
8.00 – 9.30 uur

American Breakfast voor werkende mantelzorgers
Combineer je een baan met de zorg voor een chronisch zieke partner, een kind met een beperking of een hulpbehoevende ouder? Dan ben je dus een werkende mantelzorger: je bent niet alleen want 1 op de 6 werknemers is ook mantelzorger. Dit ontbijt met American pancakes en andere ontbijt gerechten is speciaal bedoeld om waardering te tonen aan werkende mantelzorgers. De Oostlandse dichter Hans Cieremans draagt tijdens het ontbijt een aantal gedichten over mantelzorg voor. Dit initiatief wordt ondersteund door de LIONS Nootdorp-Pijnacker.

Soete Suikerbol
Ade 23, 2642 JX Pijnacker
=================================================================================

Woensdag 14 november
11.00 – 12.30 uur

Workshop yoga
Deze workshop is een combinatie les van ontspannende Hatha Yoga en Yoga Nidra. Deze vormen van yoga zijn voor iedere lichaamsbouw geschikt en bevatten geen ingewikkelde houdingen. Een yogales kan je algehele welzijn kan verbeteren. Je ervaart onder andere wat een andere manier van ademen met je lichaam kan doen. Een workshop vol oefeningen om je lichamelijk, geestelijk en emotioneel volkomen te ontspannen.

Mica Yoga
Gildeweg 30, 2632 BA Nootdorp

==================================================================================
Woensdag 14 november
14.00 – 16.30 uur (inclusief reistijd)

Onvergetelijk Mauritshuis
Samen beleven mensen met dementie en hun mantelzorger een inspirerende en gezellige rondleiding in het Mauritshuis. De deelnemers bekijken een aantal schilderijen waarover zij met elkaar in gesprek gaan. Kennis van kunst is geen vereiste: het genieten van kunst staat centraal. Door naar kunst te kijken, kan iemand met dementie samen met zijn dierbare ideeën uitwisselen zonder een beroep te hoeven doen op het kortetermijngeheugen. Deelnemers voelen zich na deze rondleiding gelukkiger en hebben het idee weer mee te tellen. Bij dit uitstapje naar Den Haag is het vervoer inbegrepen. De bus vertrekt om 14.00 uur bij:

Dienstencentrum De Schakelaar
Mr. Dr. v.d. Helmlaan 11, 2641 DE Pijnacker

==================================================================================

Donderdag 15 november
20.00 – 22.00 uur

Workshop ‘De kunst van het verhalen vertellen’

Mantelzorgers hebben veel verhalen: over de ervaringen van het zorgen, over de dierbaren en hun ziekte of beperking, over hoe het leven was voordat zorgen zijn intrede deed. De bekende Berkelse verhalenverteller Hans van Woerkom helpt met het aanleren van een aantal verteltechnieken om de mantelzorgers hun verhalen vorm te geven. Beter kunnen vertellen brengt een nieuwe dimensie in de omgang met de zorgbehoevende en met de eigen omgeving van de mantelzorger. Verhalen zorgen voor verbinding, herkenning en voor een lach en een traan.

CulturA
Dorpsstraat 7, 2631 CR Nootdorp
==================================================================================

Vrijdag 16 november
19.30 – 21.30 uur

Een spetterende avond met verrassende inhoud

Tijdens deze gezellige afsluitende avond kunnen mantelzorgers kiezen uit een of twee activiteiten om te doen:
Lach mee met de lachworkshop, of mopper mee met de mopperworkshop, ervaar flamenco dansen, proef verschillende whisky’s met uitleg door een deskundige. Doe mee aan een ontspannende yoga sessie, onderga een heerlijke stoelmassage, laat je nagels verzorgen, maak een mooi bloemstuk of speel mee in de pubquiz met uitdagende vragen onder leiding van quizmaster Manuela Bijl.

Buurt&Zo en Bibliotheek Oostland, Pijnacker
Prins Hendrikstraat 28 en Julianalaan 47, 2641 HB Pijnacker