GELDZAKEN EN REGELGEVING

Overzicht, als er iets belangrijk is als het aankomt op geldzaken, dan is dat het wel. Wanneer mensen het overzicht dreigen te verliezen – en dat is helemaal niet zo verwonderlijk in deze snel veranderende wereld – is het belangrijk om actie te ondernemen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Geschoolde vrijwilligers van de SWOP kunnen helpen bij het doen van belastingaangifte, invullen van lastige formulieren en het op orde brengen en houden van je administratie

Vrijwilliger Formulierenbrigade – Wim de Ruiter (72)

,,Al twaalf jaar ben ik als vrijwilliger bij de Formulierenbrigade betrokken. Ik help mensen een weg te vinden in de bureaucratie, bijvoorbeeld bij het aanvragen van een speciale voorziening of toeslag.

,,Vervelen doet het vrijwilligerswerk nooit, daarvoor is het veel te uitdagend. Om mensen te kunnen helpen moet je het hele systeem doorgronden. Dat vraagt wat van mijn hersenen. Het is af en toe net een kruiswoordpuzzel.

,,Overigens is het vrijwilligerswerk meer dan alleen uitdagend. Het is vooral erg leuk. Het komt vaak voor dat mensen niet van het bestaan van een bepaalde regeling of voorziening afweten. Door hen hiervan op de hoogte te brengen en te helpen bij het indienen van een aanvraag, zijn er dorpsgenoten financieel op vooruit gegaan. Het is zelfs gebeurd dat mensen na een bezoek aan de Formulierenbrigade opeens weer rond konden komen. Dit terwijl zij daarvoor heel zorgvuldig met hun centjes omgingen, maar toch het einde van de maand niet haalden.”